2011. szeptember 9., péntek

Milánó, London, Párizs után most a magyar városok, falvak

Lassan-lassan mindenki visszatér az aranyló nyárból a barna őszbe. Újra itthon a pezsgő városi élet forgatagában. És újra vár ránk a munka dandárja, hisz az ősz a rendezvények szezonja.

Idén folytatjuk a CSR Hungary mellett az Élhetőbb városokért, falvakért Konferenciát is 2011 szeptember 29-én és 30-án a VAM Design Centerben.
Az ötlet egyszerű alapötletből származik: egy cégnek nem mindegy, hogy milyen helyi környezetben folytatja tevékenységét. Infrastruktúra stb. Nem mindegy, hogy hol és hogyan élünk.

Jónéhány évvel ezelőtt Finta Józseffel, a neves építésszel a Duna parti teraszos tervei fölé hajolva álmodoztunk a jövő Budapestjéről ...Bécs egyenrangú vetélytársa lehetne földrajzi adottságai alapján? Reális lehetőség? Egymásba érő mediterrán kávézók, éttermek, nagy zöld felületek, élettől lüktető európai  városok hangulata. Akkoriban erről beszélgettünk. Lehet-e, válhat-e európai léptékű várossá Budapest?! Majd eltelt egy, két év, öt és tíz év. ..

Bár a külföldiek, külföldi diákok mindig dicsérő szavakkal illetik a várost, a budapestieknek nem vált otthonává a főváros. A belváros, fő utcák valaha impozáns épületeinek homlokzatáról régi vakolatdarabok repedeznek. Zöld felület elvétve. A kosz és a szemét inkább jellemzi az egyes utcák állapotát. A különböző kerületek, különböző társadalmi kasztokat is jelképeznek.

 A magyar nagyvárosok és kisvárosok ékszerdobozként forgalmas turisztikai helyek is lehetnének, s a valaha virágzó együttműködési hálózatok (városok és falvak között) - melyek már rég nem működnek-  a helyi vállalkozók egzisztenciáját is biztosítanák.

Az, hogy milyen a hely ahol élünk nemcsak másoktól, hanem tőlünk is függ. 2013-tól drasztikusan csökkenni fognak az önkormányzatok kedvezményes támogatásai. Érdemes lenne a meglévő belső erőforrásokat feltérképezni. Egyfajta megoldás: a magán (szolgáltató és cégek) és helyi közösségek (önkormányzati szféra) közötti együttműködés. A fenntarthatóság, a fenntartható fejlődés erről is szól. S érdemes arról is szót ejteni, hogy a cégek csr tevékenységük során be tudnak kapcsolódni a településfejlesztésbe is.
Mert nem mindegy, hogy hol élünk.

Erről szól az Élhetőbb városok, falvak Konferencia és kísérőrendezvénye a City Expo.
Részletek itt: http://www.fenntarthatokozossegek.eu/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése